H εξίσωση της φασολάδας

6th Grade Mathematics:Εξισώσεις, ο άγνωστος είναι προσθετέος
Ενότητα 2η-Κεφάλαιο 26 (Greek Educational System)

Go to the lesson

MathInitiatives 

 

Materials for the lesson

Τα παιδιά φέρνουν από το σπίτι τους.

Φασόλια (ας πούμε 20 το κάθε παιδί-στην κρίση του δασκάλου/ας να είναι περισσότερα η λιγότερα)
Ένα δοχείο που θα ήταν καλό να ήταν ένα μικρό κατσαρολάκι από την κουζίνα.
Πλαστικά ποτηράκια του νερού
Μία κανονική κοινή χύτρα (στην ανάγκη μια πλαστική μικρή λεκάνη η οτιδήποτε δοχείο, τάπερ αυτού του μεγέθους)

Το καμπανάκι του δάσκαλου/ας

Layout of the classroom

Τα θρανία γύρω-γύρω για να αφήνουν άδειο χώρο για κίνηση.
Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες.
Ομάδα Α και ομάδα Β και λειτουργούν σε ζευγάρια.
Τα κύπελα είναι στη σειρά πάνω στα θρανία με το όνομα κάθε παιδιού επάνω.
τα κύπελλα έχουν μέσα (ας πούμε 20 φασόλια).

Το κάθε κύπελλο θα μοιραστεί στις 2 τσέπες του κάθε ζευγαριού παιδιών από την Α και Β ομάδα στην τύχη όμως. Θα παίρνουν λίγα στην τύχει τα παιδιά και θα τα βάζουν στην τσέπη τους πριν παίξουν.

1st Phase

Το creative lesson αφορά το Κεφάλαιο 25 (προσθετέος) μπορεί όμως να επεκταθεί και στα επόμενα και να συμπεριλάβει και τις εξισώσεις με άγνωστο τον αφαιρετέο και διαιρετέο  κλπ. Ανάλογα με την φαντασία, την ευελιξία και την εφευρετικότητα του δασκάλου/ας

Ο δάσκαλος/α λέει στα παιδιά ότι σήμερα έχει στο σπίτι του τραπέζι και θέλει να φτιάξει μια φασολάδα.
Το σενάριο μπορεί να συνδεθεί και με μία προσφορά σε κάποιο ίδρυμα η οργάνωση (για τους πρόσφυγες, ορφανά παιδιά, ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων κλπ) που είναι στην περιοχή του σχολείου.

Πρέπει να τον βοηθήσουν να την φτιάξει μαζεύοντας φασόλια στην χύτρα. Για να τα μαζέψουν όμως πρέπει να ενώσουν τα φασόλια που είναι στην τσέπη του συμμαθητή τους από την Α ομάδα και τα φασόλια που είναι στα κύπελά τους (Β ομάδα).

2nd Phase

Το σύνθημα δίνεται και τα παιδιά της Α ομάδας πηγαίνουν στο κυπελάκι τους και παίρνουν ένα αριθμό από φασόλια (Πάντα μικρότερο του 15). Τα βάζουν  στην αριστερή τους τσέπη. Τα υπόλοιπα μένουν μέσα στο κύπελο τους. (π.χ. Εάν πάρουν 9 μένουν μέσα 6). Τα παιδιά της ομάδας Β πηγαίνουν στα παιδιά της ομάδας Α αντικριστά. Τα παιδιά της ομάδας Α κρατούν στο χέρι το κατσαρολάκι τους και μιλούν στα παιδιά που έχουν απέναντι τους και τους ρωτούν:

Π.χ.
ζευγάρι: Γιώργος (Ομάδα Α) – Μαρία (ομάδα Β)
η Κώστας (ομάδα Α)- Γιάννα (Ομάδα Β)

Ομάδα Α (α ζευγάρι)
ΓΙΩΡΓΟΣ :  Έχω 8 φασόλια στην αριστερή μου τσέπη, πόσα θα βάλεις στην  δεξιά μου τσέπη για να ρίξουμε μέσα στο κατσαρολάκι 15 συνολικά φασόλια, να τα δώσουμε του κυρίου/κυρίας μας να κάνει φασολάδα?
ΜΑΡΙΑ : θα βάλω 7 (προσθετέος)
Τρέχει στο δικό της ποτηράκι και παίρνει 7 φασόλια. Έρχεται και τα ρίχνει στο κατσαρολάκι που κρατάει ο Γιώργος. Βάζει το χέρι της στην αριστερή τσέπη του Γιώργου και βγάζει τα φασόλια που βρίσκει. Τα ρίχνει και αυτά μέσα στο κατσαρολάκι.

Το ίδιο κάνουν και τα άλλα ζευγάρια των ομάδων Α και Β με διαφορετικά νούμερα στις τσέπες και άρα διαφορετικά και σ΄ αυτά που φέρνουν τα παιδιά της Β.
ΚΩΣΤΑΣ  Έχω 3 φασόλια στην αριστερή μου τσέπη, πόσα θα βάλεις στην  δεξιά μου τσέπη για να ρίξουμε μέσα στο κατσαρολάκι 15 συνολικά φασόλια, να τα δώσουμε του κυρίου/κυρίας μας να κάνει φασολάδα?
ΓΙΑΝΝΑ : θα βάλω 12 (προσθετέος)

3d Phase

Αναποδογυρίζουμε τα κατσαρολάκια και μετράμε τα φασόλια (βρίσκουμε τις ισότητες) π.χ. Τσέπη(8)+κύπελο(7)=Κατσαρόλι (15)   Σωστό. Τα παιδιά τρέχουν και το γράφουν στον πίνακα.
Τσέπη(8)+κύπελο(7)=Κατσαρόλι (15)
Βάζουν τα φασόλια ξανά στο κατσαρόλι και περιμένουν πότε θα δώσει το σύνθημα ο δάσκαλος/α για να ρίξουν τα 15 φασόλια του κατσαρολιού τους στη μεγάλη χύτρα.

Η δράση συνεχίζεται όσες φορές θέλουμε ιδίως όταν στα κύπελα έχουν μείνει φασόλια.
Μετά αντιστρέφουμε τους ρόλους των ομάδων.

4th Phase

Το creative lesson μπορεί να συνεχιστεί και να συμπεριλάβει  με τα κατσαρόλια που ρίχνουν τα φασόλια στη χύτρα.

Για παράδειγμα:
Δάσκαλος/α:  κάθε πιάτο φασολάδα έχει 28 φασόλια
Κώστα, ο Γιώργος μου δίνει από το κατσαρόλι του 15 φασόλια,  πόσα θα μου δώσεις εσύ για να συμπληρώσω 28 για ένα άτομο. (απάντηση του Γιώργου: 13 (προσθετέος).

Δάσκαλος/α:  Έχω όμως 12 καλεσμένους και άρα πρέπει να συμπληρώσω ….
(Στη συνέχεια)
Μου τηλεφώνησαν 2 καλεσμένοι ότι δεν θα έρθουν πόσα πρέπει να αφαιρέσω. Κ.ο.κ

5th Phase

 Ο δάσκαλος/α κάνει το μάθημα κανονικά με ερωτήσεις και συζήτηση με τα παιδιά, αναλύοντας ότι προηγουμένως γράψανε τα παιδιά στον πίνακα. Αναφέρει την ορολογία (ποιος είναι προσθετέος και ποιος αφαιρετέος κλπ.)