Πικ νικ κάτω από την πορτοκαλιά

5th  Grade Mathematics:  Σμίκρυνση – Μεγέθυνση
Ενότητα 8η-Κεφαλαιο 5 (Greek Educational System)

Go to the lesson

images 

 

Materials for the lesson

Χαρτιά, ψαλίδια χαρτοκοπτικής
Χάρακες
Κιμωλίες με διαφορετικά και πολλά χρώματα.
σπάγκος πολλά μέτρα και σχετικά αυθεντικός .

Το καμπανάκι του δάσκαλου

Layout of the classroom

Τα θρανία στην αρχή στις κανονικές τους θέσεις μέχρι να τελειώσει ο σχεδιασμός του μεγάλου πλέγματος (κάναβος για τους εικαστικούς) και όλη η ενότητα της χαρτοκοπτικής. Μετά τραβιούνται στην άκρη αφήνοντας το χώρο άδειο στη μέση.

Το μάθημα έχει περισσότερο ενδιαφέρον και σασπένς αν γίνει πριν το μεγάλο διάλειμμα που τα παιδιά τρώνε το κολατσιό τους και ακόμη περισσότερο αν το δεύτερο μέρος του γίνει στην αυλή του σχολείου.

1st Phase

Ο Δάσκαλος αναγγέλλει ότι σήμερα θα κάνουν    Πικ- νικ κάτω από μια πορτοκαλιά.

Στην τάξη: Ο δάσκαλος ζητάει από τα παιδιά να κόψουν με χαρτοκοπτική ένα απλό αντικείμενο/σχήμα από ένα οποιοδήποτε περιοδικό. Στην κρίση του είναι να μοιράσει και ο ίδιος φωτοτυπίες που έχει προετοιμάσει με επιλεγμένα από τον ίδιο αντικείμενα. Π.χ. Ένα δέντρο (πορτοκαλιά), ένα τραπέζι, ένα πορτοκάλι, πολλά φύλλα από το δέντρο ένα αντίσκηνο με πυραμοειδές σχήμα, ένα η περισσότερα σπιτάκια, έναν ήλιο, ένα η περισσότερα πουλιά που άλλα πετούν και άλλα έχουν κουρνιάσει στο δέντρο, ένας η περισσότεροι κύβοι που χρησιμεύουν για κάθισμα κ.α. Επιλέγουμε σχετικά απλά σχήματα.
Στη συνέχεια το κολλάνε σε ένα χαρτί Α4 που έχει αρκετό λευκό περιθώριο γύρω από το σχήμα.

Ο δάσκαλος κατά την κρίση του και ανάλογα με τις δεξιότητες της τάξης (στην ζωγραφική, στην ομαδικότητα κλπ)  να προετοιμάσει το μάθημα.

Στην πραγματικότητα και όπως θα αποκαλυφθεί στο τέλος όλα αυτά τα αντικείμενα ανήκουν σε ένα τοπίο όπου στο επίκεντρο είναι η πορτοκαλιά και γύρω, πάνω, δίπλα του παίρνουν την θέση τους όλα τα άλλα μικρότερα αντικείμενα (Πορτοκάλια, φύλλα, πουλιά, το τραπέζι και οι κύβοι από κάτω τα σπιτάκια στο βάθος κλπ).
Προσπαθούμε να πετύχει η εικόνα, αλλά αν δεν πετύχει δεν πειράζει.

2nd Phase

Με την καθοδήγηση του δάσκαλου τους και με εργαλεία χάρακες και μολύβια τα παιδιά διαγράφουν πάνω από τη φωτογραφία του αντικειμένου τους ένα πλέγμα. Με γραμμές κάθετες και οριζόντιες και με μεγάλη προσοχή στις αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές. 6 κάθετες και 5 οριζόντιες γραμμές είναι αρκετές. Τα παιδιά αριθμούνε με γράμματα τις κάθετες γραμμές και με αριθμούς τις οριζόντιες.

3d Phase

Τα θρανία στην άκρη.
Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες.                                Τα γράμματα/κάθετες γραμμές και οι  αριθμοί/οριζόντιες γραμμές και τεντώνουν κομμάτια από το σπάγκο μεταξύ τους σχηματίζοντας έναν μεγάλο πλέγμα σχεδόν σε όλο το πάτωμα της τάξης.

Σε μία τάξη 25 μαθητών έχουμε 21 παιδιά να σχηματίζουν το μεγάλο αυτό πλέγμα και πέντε παιδιά που με τη σειρά θα ζωγραφίσουν τη ζωγραφιά τους στο πάτωμα.
Στη συνέχεια οι ρόλοι εναλλάσονται και όλοι έχουν σχηματίσει με την βοήθεια του πλέγματος κι του δάσκαλου τη ζωγραφιά τους.

4th Phase

Με την καθοδήγηση πάντα του δάσκαλου ο οποίος συμβουλεύεται τα σχέδια στο Α4 των παιδιών και επισημαίνει τα σημεία και τα τετράγωνα από όπου θα περάσουν οι γραμμές (κιμωλίες με διαφορετικά χρώματα), αν τα παιδιά βρίσκουν κάποιες δυσκολίες.
Είναι φυσικό να υπάρχουν δυσκολίες οι οποίες όμως όσο προχωράει το μάθημα και η τάξη αποκτάει την γνώση και την τεχνική, μειώνονται.

Αφού σχηματιστεί στο μεγάλο πλέγμα/κάναβο το δέντρο με τα κλαδιά του, ο δάσκαλος εξηγεί ότι
από το χαρτί στο πάτωμα έχουμε μια τεράστια μεγέθυνση.
Μετά επιλέγει ένα επί μέρους τετράγωνο του μεγάλου πλέγματος και τεντώνοντας πάλι σπάγκο μέσα του με την βοήθεια και συμμετοχή των παιδιών πάντα, σχηματίζει ένα μικρότερο πλέγμα (μέσα στο πλέγμα. Εκεί το/τα παιδί που έχει το/τα πουλιά σχηματίζουν πηγαίνοντας από τομή σε τομή το πουλί.

Το ίδιο γίνεται με το/τα πουλιά στον ουρανό, το τραπέζι και του κύβους/καθίσματα στη βάση του δέντρου, τα σπίτια και ούτω καθ΄ εξής.

Ανακεφαλαιώνοντας έχουμε:

Ένα μεγάλο πλέγμα με μεγάλα τετράγωνα που σχηματίζεται το δέντρο. Και το κάθε τετράγωνο από το μεγάλο πλέγμα γίνεται ένα μικρότερο πλέγμα (πάλι με 5 κάθετες και οριζόντιες γραμμές) για να τοποθετηθούν καρποί πουλιά, φύλλα κλπ.

Πολλά από αυτά τα αντικείμενα είναι μικρότερα από το Α4 αρχικό μας σχέδιο η μικρότερα από άλλα (ένα πουλί στον ουρανό του σχεδίου μας που είναι μακριά  είναι πολύ μικρότερο από το πουλί που πετάει κοντά η έχει κουρνιάσει σε ένα κλαδί του δέντρου μας.

5th Phase

 Ο δάσκαλος λέει στα παιδιά να βγάλουν τους σπάγκους και να θαυμάσουν το έργο.
Τώρα μπορούν να βγάλουν το κολατσιό τους και καθήμενοι πάνω στο δέντρο να το φάνε. Το Πικ-νικ αρχίζει αφού φτιάξαμε το ανάλογο περιβάλλον.

6th Phase

Ο δάσκαλος κάνει το μάθημα του κανονικά (στην τάξη η στην αυλή του σχολείου εξηγώντας την Μεγέθυνση και σμίκρυνση έτσι όπως υποδεικνύει το βιβλίο.