Ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος

(title of a famous traditional song)  

5th Grade Geography: Τα βουνά της Ελλάδας
Ενότητα 2η- Κεφάλαιο 13 (Greek Educational System)
Go to the lesson

 

 

  Mountain-and-Forest-Powerpoint-Backgrounds

This Creative lesson can be done in any country, by choosing 5 main mountains and their myths.

Materials for the lesson

Οι τσάντες και τα σακίδια των παιδιών.

Το καμπανάκι του δάσκαλου.

Layout of the classroom

Τα θρανία στην άκρη, άδειος χώρος στη μέση.
Στο πάτωμα με κιμωλία διαγράφεται σε όλο το μήκος και το πλάτος της αίθουσας το σχήμα της Ελλάδος.
Το μάθημα μπορεί να γίνει και στην αυλή του σχολείου η στο κλειστό γυμναστήριο.

1st Phase

Ο δάσκαλος/α χωρίζει τα παιδιά σε 5 ομάδες.
Δίνει στα παιδιά (σε ένα προηγούμενο χρόνο) από ένα βουνό και εργασία για το σπίτι,  να ψάξουν και να μάθουν ποιος μύθος κρύβεται πίσω από αυτό. (τους παραθέτομε στο τέλος του creative lesson).
Τα βουνά είναι τα 5 κύρια βουνά που αναφέρει και το βιβλίο: Όλυμπος, Ροδόπη, Πίνδος, Ταΰγετος και Ίδη της Κρήτης.

2nd Phase

Στο χάρτη που έχουμε ζωγραφίσει το χάρτη της Ελλάδος, με την παρότρυνση του δάσκαλου/ας τοποθετούνε και τα σακίδια τους δίκην βουνών στα σημεία εκείνα του χάρτη που πραγματικά είναι τα βουνά (ο Όλυμπος στη Θεσσαλία, στη Θράκη η οροσειρά της Ροδόπης, στην Κρήτη το όρος Ίδη, στην Πελοπόννησο ο Ταΰγετος κλπ). Σακίδια και τσάντες σχηματίζουν τα βουνά του μαθήματος.

3rd Phase

Οι ομάδες πηγαίνουν στα Βουνά τους και κάνουν την παρουσίαση του μύθου του κάθε βουνού, αποτέλεσμα της μικρής έρευνας που έκαναν. Πρώτος στην παρουσίαση είναι ο Όλυμπος με τους θεούς, των οποίων είναι η επίσημη κατοικία. Στη συνέχεια ακολουθώντας το σενάριο, Όλυμπος δίνει το λόγο διαδοχικά στα υπόλοιπα βουνά για να μας πουν τον μύθο που κρύβεται πίσω από την ονομασία του.

4th Phase

Ο δάσκαλος/α βρίσκει την ευκαιρία να συμπληρώσει το μάθημα με τις λεπτομέρειες που αναφέρει το βιβλίο (ύψος του κάθε βουνού, τη θέση του, την φυσιολογία του).

5th Phase

Μύθοι του κάθε Βουνού
Όλυμπος: η κατοικία των 12 θεών
Οροσειρά της Πίνδου: Στα αρχαία χρόνια η Πίνδος είχε τη θέση ιερού βουνού αφιερωμένου στον Απόλλωνα και τις Μούσες. Το όνομα Πίνδος το πήρε από το γιό του Μακεδόνα, Πίνδο που είχε άλλα δύο αδέλφια που τον φθονούσα. Έγινε πόλεμος μεταξύ των αδελφών που πήρε ο καθένας και μία βουνοκορφή. Από την κορυφή του ο καθένας πετούσε  μεγάλους βράχους κυρίως εναντίον του Πίνδου. Ένας εξ αυτών τον σκότωσε.  Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα (που ανήκε στον Πίνδο) συναντάμε λευκούς βράχους αν και η περιοχή έχει μόνο μαύρους και στη Δρακόλιμνη της Γκαμήλας βλέπουμε μαύρους σε αντίθεση με τους λευκούς που έχει το βουνό αυτό.
 

Όρος Ταΰγετος: Σύμφωνα με τη μυθολογία, το βουνό πήρε το όνομά του από τη νύμφη Ταϋγέτη, μία από τις κόρες του Άτλαντα, η οποία συνευρέθηκε με τον Δία, και από την ένωση αυτή προέκυψε ο Λακεδαίμονας, σημαντικός ήρωας της περιοχής.
Οροσειρά της Ροδόπης: Κατά την ελληνική μυθολογία, η οροσειρά ονομάστηκε έτσι από τη βασίλισσα της Θράκης Ροδόπη, σύζυγο του Βασιλιά Αίμου, οι οποίοι προκάλεσαν την οργή του Δία και της Ήρας λέγοντάς ότι είναι πιο σπουδαίοι από  τους δύο Θεούς. Για τιμωρία τους μεταμορφώθηκαν σε βουνά.
Όρος Ίδη- Ψηλορείτης: Ήταν το βουνό που ζούσαν οι Κουρήτες οι οποίοι στο Ιδαίο άντρο έκρυψαν τον Δία όταν ήταν βρέφος ακόμη για να μην τον φάει ο πατέρας του ο Κρόνος. Οι Κουρήτες έκαναν μια απίστευτη φασαρία με τενεκέδες και ότι άλλο έβρισκαν για να καλύψουν τα κλάματα του μικρού Θεού. Ειδική μνεία στην κατσίκα Αμάλθεια από το κέρας της οποίας τρεφόταν ο Δίας με γάλα και μέλι.